diumenge, 23 de gener del 2011

Gilabert remarca 'la bona salut' de la Fira que aconseguit atraure 60.000 visitants i vendre 55.000 litres d'oli


El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha presidit aquest diumenge l’acte de cloenda de la XIV edició del Saló de l'Oli Verge Extra i la 48a edició de la Fira de les Garrigues, que s’ha celebrat els dies 21, 22 i 23 al pavelló poliesportiu de les Borges Blanques.

Gilabert ha remarcat la "bona salut" de la Fira que ha aconseguit malgrat les dificultats econòmiques atraure un gran volum de persones i un important nombre de vendes. Els seus organitzadors parlen d'una fira que amb 5.500 m2 i 120 expositors ha aconseguit assolir la xifra de 60.000 visitants prevista en un inici i els 55.000 litres d'oli venut. A més, la Fira genera un impacte econòmic de 900.000 euros a la comarca.

Així mateix, Gilabert ha recordat que és una de les tres fires de referència que hi ha a les Terres de Lleida i que sobrepassen els límits de la demarcació. "Tenim la Fira de Sant Miquel, la de Sant Josep i la Fira de l'Oli. Aquesta però té un valor afegit i és que té presència el producte agroalimentari".

Durant la seva intervenció també ha volgut destacar la capacitat d'innovació del certamen i la capacitat d'atraure visitants, especialment de fora de les comarques de Lleida. "L'objectiu de cara a l'any que bé és internacionalitzar la fira cap a l'exterior, cap al sud de França", ha ressaltat.

L’acte de cloenda també ha comptat amb la participació de l’alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Josep Lluís Balcells, el gerent de la Fira de les Garrigues, Xavier Gispert i el diputat provincial i alcalde de Maials, Joan Sabaté.

Cal destacar el gran èxit de les degustacions i dels productes de proximitat així com la presència del pa de ronyó, que ha acompanyat en aquesta edició a l'oli d'oliva verge extra i del que s'han venut més de 8.000 unitats.

Com a reptes de futur, es vol potenciar tots els productes agroalimentaris de qualitat i consolidar "el factor humà de la Fira". Així ho ha manifestat en el seu discurs l'alcalde de les Borges, Miquel Àngel Estradé qui ha parlat de la proximitat entre el visitant i el productor com un dels tres factors que fan possible l'èxit d'aquesta fira. "El factor humà fa que la gent de fora s'emporti una bona sensació. La gent tasta, prova, remena, compra, pregunta... i això fa que aquest esperit de proximitat faci de la fira un certamen especial" ha conclòs Estradé.

Magda Ayguadé guanya un lot de productes cedits per la FCAC

En el decurs de l'acte de cloenda de la Fira de l'Oli de les Borges, s'ha fet el sorteig d'un lot de productes cooperatius cedits per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. La guanyadora ha estat Magda Ayguadé de Vilanova de Bellpuig. L'encarregat d'extreure la butlleta guanyadora ha estat el mateix president de la Federació, Pere Colat. El sorteig és un element més de promoció a la campanya que en l'edició d'enguany de la Fira han presentat sota el nom ImpliCA'T Consumeix productes de la nostra terra. L'objectiu és donar a conèixer els productes catalans de proximitat i enfortir la seva quota de mercat dins de Catalunya.

Diversió també per als més petits


El Patronat Fira de les Garrigues amb la col·laboració de l'Esplai Apassomi ha organitzat aquesta tarda activitats adreçades als més menuts. De les 17.00 a les 19.00 hores la sala Grums ha acollit el Festival infantil amb el grup Rovell d'Ou i un espectacle de teatre i ball interactiu.

Joan Farré i Estruga guanyador de la panera de 35kg de 'SomGarrigues'


El guanyador del sorteig de la panera de productes alimentàris del periòdic SomGarrigues ha estat Joan Farré i Estruga de les Borges Blanques.

Guanyadors de la primera cronoescalada 'Els Costers de l'Oli'

Un total de 72 participants varen afrontar els 420m de desnivell positiu en tan sols 11,5Km de la primera edició de la cursa en BTT Els Costers de l'Oli, organitzada per l'Associació Catalunya Aventura.Avui s'han donat a conèixer els guanyadors de la cronoescalada en bicicleta, celebrada aquest dissabte: va acabar imposant-se en primera posició amb un espectacular temps de 34,26min, Enric Martorell del club Bicisport Aubanell, en segona posició va entrar Xavier Jové del Conor Basella MC Segre amb 34,32min i en tercer posició Jordi Martorell del Bicisport Aubanell amb 35min. En categoria femenina es va imposar la Brasilera Jordana Desousa amb un temps de 01,11,57h, en segona posició la Borgenca Montse Sans de l’Associació Esportiva Catalunya Aventura amb 1, 20,02h i en tercera posició Ester Mesalles de l’Associació Esportiva Catalunya Aventura amb 1,32,23h. El primer Garriguenc va ser l’arbequí Marc Ribera del Club Ciclista Arbeca. Un cop finalitzada la competició es va fer entrega de premis, Oli d’oliva Verge Extra i un Oliver i refrigeri per tots els participants a la placeta del Terrall.

Continua la visita del president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert


El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, presidirà a les 19.30 hores la cloenda de la XIV Fira Oli Verge Extra i 48 edició Fira de les Garrigues de les Borges Blanques.

Estrenen un tast de pa de ronyó



Enguany l'oli d'oliva comparteix escenari a la FIra amb el pa de ronyó. Aquesta tarda ha tingut lloc un tast del pa de ronyó a càrrec d'Innopan, el Centre de Difusió Tecnològica del Sector Flequer, el primer tast guiat de pans que aquesta institució fa a Catalunya. Anteriorment s'havien fet tastos a Granada i a Teruel. El típic pa garriguenc s'ha maridat amb els tres olis guanyadors: l'oli fruitat verd amarg de la Cooperativa Sant Isidre i Secció de Crèdit SCCL, l'oli fruitat verd dolç del Molí dels Torms, SL i l'oli fruitat madur del Camp i Secció de Crèdit de Bellaguarda SCCL.

A l'hora de valorar un pa de ronyó es tenen en compte:

Olor- llevat, àcid acètic, àcid làctic, mantega, grei làctic (nata), regàlessia, blat de moro torrat, fusta, caramel, fum, pinso, panses, entre altres....

Gust- Dolç, salat, àcid, amarg, torrat, llevat, fum, terra, cereals, fruits secs, panses, regàlessia, picant, oliós, anisat, ...

Textura- Duresa, elasticitat, esmicolada, granulositat, pastositat, gomositat

Visuals- forma, color, farina, brillantor, esquerdat, cendres, volum, el color de la molla,

El Pa de ronyó és un pa d'elaboració completament artesanal. Tot el procés es realitza manualment a excepció del pastat. La cocció es realitza en un forn anomenat de tipus "moruno", sense additius i amb flama viva. La masa es trenca al forn donant lloc a peces irregulars molt característiques que recorden a la forma d'un ronyó, d'aquí li ve el seu nom. Destaquen la seua textura, molt especial i el seu intens i genuí gust.

El Panell de tast d'experts en pa d'Innopan neix fa tres anys amb l'objectiu de ser una eina, per una banda, pel desenvolupament de projectes d'investigació propis del centre, i de l'altra, per atendre les demandes de les diferents empreses del sector.

Més de 8.000 unitats de pa de ronyó despatxades

Durant els tres dies de la Fira s'han venut més de 8.000 unitats de pa de ronyó. Els 5.000 que s'havien preparat per al certamen es van esgotar ahir dissabte al voltant de les 19.00 hores.
Cal recordar que aquest matí l'Ajuntament de les Borges i el Gremi de Forners de Lleida han presentat el nou logo del pa de ronyó i han anunciat que en uns 15 dies es presentarà tota la documentació al Departament d'Agricultura per tal d'aconseguir el reconeixement com a Indicació Geogràfica Protegida.

La Fira de l'Oli a TV3


Imatge de la connexió en directe que la periodista Núria Bacardit ha fet aquest migdia des del Pavelló de l'Oli pel Telenotícies Migdia.

Oli i gastronomia de qualitat

Durant els tres dies de la Fira es fan tastos d'oli a càrrec del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, al seu estand. Les sessions tenen lloc a partir de les 18.00 i fins a les 20.00 hores.


Mentrestant, continuen també aquesta tarda les demostracions de cuina de la mà dels alumnes de l'Escola d'Hoteleria de Lleida que presenten propostes amb oli d'oliva verge extra com per exemple coca de confitat de porc, caneló de bacallà fumat, taronja amb mel i sal, peres flamejades o creps de xocolata.


'SomGarrigues' sorteja un lot de productes


El periòdic SomGarrigues sortejarà a les 19.00 hores una panera de productes varis. Els qui vulguin participar només cal que omplin una butlleta amb el seu nom, telèfon i poble. Animeu-vos que encara sou a temps!!

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, presisirà la cloenda de la Fira


El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, presidirà a les 19.30 hores la cloenda de la XIV Fira Oli Verge Extra i 48 edició Fira de les Garrigues de les Borges Blanques. Abans però Gilabert, a partir de les 17.30 hores visitarà els estands del recinte firal.

L'acte de cloenda comptarà amb la participació de l'alcalde de les Borges i president del Patronat de la Fira, Miquel Àngel Estradé, del seu gerent, Xavier Gispert, del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Josep Lluís Balsells, i del diputat provincial i alcalde de Maials, Joan Sabaté.

La Fira 2.0

Podeu descarregar del Flick'r totes les imatges de la Fira de l'Oli. Al Canal YouTube hi trobareu els vídeos.

TV3 fa una connexió en directe de la Fira


El telenotícies Migdia de TV3 emetrà avui una notícia sobre la Fira de l'Oli. La periodista Núria Bacardit connectarà en directe des del Pavelló de l'Oli per fer un balanç de la Fira i donar a conèixer la cultura de l'oli tot presentant una degustació a càrrec del Panell de Tast d'Olis de Catalunya.

Bona acollida del tast de vins de Tomàs Cusiné



La sala autoritats s'ha omplert aquest migdia per assistir a un tast de vins a càrrec de Tomàs Cusiné del Vilosell.

Guanyadors de la Cursa de l'Oli



Més de 800 persones han participat en la tradicional Cursa de l'Oli organitzada pel Club Atlètic Borges. Un any més, torna a ser puntuable per a la Lliga Provincial Interclubs. Els noms dels guanyadors són els següents:

Categoria Masculina

Primer- Sancho Ayala amb 34'13''
Segon- Jordi Toda amb 34'26''
Tercer- Josep M. Pijuan amb 35'16''

Categoria Femenina

Primer- Marta Galimany amb 39'00''
Segon- Rosa Espachs amb 39'33''
Tercer- Cristina Solé amb 43'08''

El Passeig del Terrall s'omple de color amb la desfilada dels Tres Tombs




Un dels actes més emblemàtic i més esperats per tothom és la desfilada dels Tres Tombs.
Gairebé una quinzena de carrosses, alguns carros i una més de desena de cavalls han omplert aquest migdia el passeig del Terrall. Aband però, a les 10.30 ha tingut lloc la benedicció dels animals en motiu de la Festa de Sant Antoni.
Els guanyadors en la categoria de Cavalls són:

Primer- Albert Aro
Segon- Fernando Medialdea
Tercer- Mª Carmen Periañez

El Consell Comarcal celebra el dia de la comarca


L'estand del Consell Comarcal de les Garrigues ha acollit aquest matí alcaldes i regidors de les Garrigues que s'han atansat per celebrar el dia de la comarca.

Jornada tècnica per reflexionar sobre el futur de la comarca

D'altra banda, val a dir que el Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori ha organitzat pel proper 29 de gener una jornada tècnica sota el títol Les Garrigues projectades al futur. L'objectiu no és altre que exposar quins són actualment les potencialitats i oportunitats del territori i debatre sobre els eixos de l'estratègia territorial a seguir.

Presenten el nou logo del pa de ronyó




L'Ajuntament de les Borges Blanques amb la participació del Gremi de Forners de Lleida ha presentat aquest matí el nou logo del pa de ronyó. Es tracta d'una imatge que a partir d'ara utilitzaran tots els forns elaboradors d'aquest producte, típic de les Garrigues. Aquesta iniciativa respon a la necessitat d'unir esfoços per promocionar el producte de forma conjunta i així lluitar per aconseguir l'IGP (Indicació Geogràfica Protegida) que atorga la Unió Europea, un distintiu de qualitat, que d'aconseguir-lo, suposaria "reconeixement i bona imatge, un augment de les vendes i la recuperació d'alguns dels forns que han tancat a la comarca en els darrers anys". Així ho ha manifestat el president del Gremi de Forners, Manel Llaràs, qui ha avançat que en uns 15 dies, es presentarà tota la documentació -que s'ha encarregat de gestionar l'empresa Innopan- al Departament d'Agricultura i que es preveu en uns sis mesos es compti ja amb el vist-i-plau per poder començar a comercialitzar sota aquesta marca.

Cal recordar que la lluita per la IGP va néixer en el marc de la Fira de l'any passat quan el consistori i el Gremi van signar el conveni de col·laboració per tal d'iniciar-ne els tràmits.

Per la seva part, l'alcalde de les Borges, Miquel Àngel Estradé ha subratllat que l'IGP del pa de ronyó ha de servir també com un reclam turístic. "Tenim un producte excepcional que farà que la gent que vulgui comprar-lo vingui a la nostra comarca". Així mateix, tenir l'IGP és per Estradé una manera de formar part d'un club selecte de productes de qualitat ja que diu el pa de ronyó s'inclouria en el catàleg de productes que la Generalitat de Catalunya promociona arreu del món.

Actualment, a les Garrigues hi ha cinc forns que elaboren aquest pa: els forns Capell, Rosselló i Fusté de les Borges Blanques, el forn Casa Mariana de Cervià de les Garrigues i el forn Montserrat de Fulleda.

Tal i com explica Manel Llaràs, el procés d'elaboració d'aquest producte és completament artesanal. Així mateix, el procés de cocció és molt particular atès que només es poden utilitzar forns de sola de pedra que es denominen de tipus "moruno" (forn mil·lenàri). La llenya es crema damunt de la sola i quan la flama és viva és quan s'introdueix el pa.

Enguany com a novetat, tast de pa de ronyó

Aquesta tarda a les 18.30 hores es farà un tast guiat de pa de ronyó amb els tres olis guanyadors del concurs en les seues tres categories: oli afruitat verd amarg, afruitat verd dolç i l'oli afruitat madur.

Reportatge de la primera cursa en BTT sota el nom Costers de l´Oli



Reportatge de la primera cursa en BTT sota el nom Costers de l´Oli

Taller “La cosmètica natural amb oli d’´oliva”

Presenten 'Olivi', una revista sobre la gastronomia, l'oli i el vi

Premi al millor disseny de producte i al millor de la Fira de l'Oli

L'oli de les Garrigues s'agermana amb el pa de ronyó i la llonganissa de Vic



La Fira de l'Oli de les Borges continua aquest any amb l'ús intensiu de les noves tecnologies i les xarxes socials. Així, el blog, el facebook, el twitter, el flickr i el youtube permeten fer un seguiment en temps real del certamen. Aquest any s'hi suma el nou canal de televisió de les Borges que dóna una cobertura àmplia dels actes més rellevants en col·laboració amb el Canal Català-La Manyana TV. Són una desena de voluntaris els que participen d'aquesta iniciativa, que dirigeix Francesc Balañá. No hem d'oblidar que en aquest model de televisió els ciutadans són alhora els reporters. A continuació us en deixem una mostra: la cobertura informativa que es va fer de l'acte d'agermanament entre la DOP Les Garrigues, el pa de ronyó i la llonganissa de Vic.

Inici del tercer dia de Fira amb un esmorzar


Comença el tercer i útlim dia de la Fira de l'Oli amb el tradicional esmorzar a càrrec de la Penya Barcelonista de les Borges Blanques.

dissabte, 22 de gener del 2011

El doctor Eduard Escrich ens atansa els 'Beneficis de l'oli d'oliva en la prevenció i la lluita contra el càncer de mama'


Segons les darreres investigacions l'oli d'oliva reuneix els elements necessaris per millorar la salut mitjançant la prevenció de certes malalties. Al voltant d'aquesta qüestió, la Fira ha acollit aquesta tarda una conferència a càrrec del doctor Eduard Escrich, director del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Autonòma de Barcelona i del Grup Multidisciplinari per l'Estudi de Càncer de Mama.

La conferència del doctor Escrich ha despertat molt d'interès entre el públic assistent amb aquesta xerrada divulgativa al voltant de l'oli d'oliva com a factor preventiu del càncer de mama, tot donant a conèixer els darrers estudis amb pacients de l'Hospital Clínic que avalen que les persones que consumeixen oli d'oliva verge es veuen menys afectades per aquesta malaltia.

Gourmet Origin's visita la Fira per iniciar un projecte de comercialitzció

L'empresa Gourmet Origin's amb seu a Anglaterra ha estat present al certamen per conèixer de primera mà la diversitat d'olis verges presents a la Fira i altres productes amb Denominacions d'Origen per integrar-los en un projecte de comercialització internacional.

El restaurant Malena presenta el seu plat 'Tupí de fruita de Lleida a l'Olier'


La gastronomia ha centrat l'activitat principal del certamen d'aquest segon dia del certamen. Així a més del ventall de tastos d'oli verge extra, vinagres i vins, a l'estand de la cooperativa dels Torms, el restaurant Malena ha presentat un plat sota el títol Tupí de fruita de Lleida a l'Olier que, tal i com el seu nom indica, té com a base l'oli d'oliva Olier que elabora aquesta cooperativa.

La Fira acull enguany de nou un tast de vinagres, a càrrec de Vinagres Badia



Heu fet mai un tast de vinagre? La Fira de l'Oli n'ha celebrat un enguany novament, a càrrec de Vinagres Badia. El públic assistent ha pogut apreciar un bon vinagre de la mateixa manera que ho fa amb un bon oli.

Èxit de participació al tast de vins del celler Mas Blanch i Jové



Més d'una cinquantena de persones han assistit al tast de vins que ha tingut lloc aquesta tarda a sala autoritats a càrrec del celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cervoles. La propietària del celler, Sara Jové ha estat l'encarregada de conduir la sessió en la que el públic assitent ha pogut tastar Saó Abrivat Saó Expressiu i Saó Expressiu Guinovart.

La Fira acull Els Camins d'Or Líquid, iniciativa turística del Consell Comarcal del Segrià

El projecte turístic Camins d'Or Líquid al Segrià Sec s'ha presentat a la Fira de l'Oli de les Borges de la mà del president del Consell Comarcal del Segrià, Ricard Pons. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí parlava ahir en el seu discurs inauguratiu de l'oliturisme com un dels eixos claus pel futur de l'oli. Camins de l'Or Líquid és un dels projectes que encaixa perfectament en aquest nou concepte d'oliturisme que pretén crear un teixit i turístic i alhora econòmic al voltant de l'oli.

Ricard Pons ha remarcat l'alta participació d'aquesta iniciativa. "En aquesta segona edició s'haurà aconseguit mobilitzar més de dos milers de persones, el doble de la xifra que es va assolir l'any passat" ha dit. Més enllà del nombre de participants, cal destacar la implicació en cadascuna de les propostes. Els tallers de fer sabó, de fer bones les olives, els gastronòmics, el taller de fer massatges amb oli d'oliva verge extra, els de salut...han estat molt concorreguts. Així mateix, cal remarcar la implicació i acollida de cadascun dels pobles del Segrià Sec o altrament conegudes com les Garrigues Històriques: Acanó, Alfes, Aspa, Llardecans, Maials, Sunyer i Torrebesses.

La nova televisió per Internet de les Borges Blanques, ha entrevistat a Ricard Pons qui ha subratllat els motius per participar d'aquesta iniciativa. "Val la pena participar-hi per la gent de les poblacions que t'acullen amb il·lusió per donar a conèixer l'oli i per dignificar un territori que sovint ha quedat oblidat" ha dit.

Finalment, Ricard Pons ha volgut demanar esperit col·lectiu per tirar endavant el sector. "Cal fer una reunió de tot el sector, de la DO i de fora. S'ha de treballar tots plegats perquè l'oli sigui un producte atractiu i aconseguir millorar la seua comercialització" ha conclòs.

La segona jornada de la XIV Fira de l'Oli es clou amb 35.000 visitants


La segona jornada de la XIV Fira de l'Oli i 46a de les Garrigues tanca la seues portes aquest dissabte amb un balanç més que positiu. Fins avui, segons valora l'organització, han vistat el certamen oleícola més de 35.000 persones. Aquesta xifra posa de manifest la importància que ha assolit la Fira els darrers anys a les nostres comarques i al conjunt del país.

L'actriu Maria Lapiedra presenta 'tiendaaceite.com'


L'actriu nascuda a les Borges Blanques, Maria Lapiedra, ha estat l'ecarregada de presentar aquesta tarda la nova botiga virtual de l'oli: www.tiendaaceite.com de la mà del seu creador i impulsor Joan Oliola.

Enguany com a novetat, l'ACAP fa degustacions dels seus productes


Un any més l'Associació per a la Conservació de l'Agricultura de Proximitat (ACAP) organitza des d'ahir i fins demà una carpa on s'ofereix la venda directa de productes directament al consumidor. Els visitants que s'atansin a aquesta carpa podran trobar productes artesans com ara formatges, fruita, melmelada, carn i mel i podran conèixer de primera mà l'elaboració d'aquests productes. I és que a cada parada, el mateix productor dóna explicacions sobre el procés d'elaboració, la cria dels animals...
La presidenta de l'Associació, Verónica Martínez, ha parlat de més d'un miler de visitants i ha assegurat que les parades de formatges són les que més èxit tenen entre el públic.

Enguany com a novetat, l'ACAP ha incorporat a la Fira de l'Oli les degustacions. Ofereix cinc tiquets per un preu de només tres euros. Una iniciativa per tal que els visitants puguin provar el producte abans de compra'l. "Avui en dia és molt important conèixer el producte i per aquest motiu hem cregut convenient incloure degustacions. És la primera vegada que ho fem i hem de parlar d'èxit" ha manifestat Verónica Martínez.
Avui dissabte i fins a les 18.00 hores el número de tickets venuts era d'uns 400. Amb aquests tickets el públic pot tastar per exemple fruites, melmelada, una torradeta amb un tros d'hamburguesa (vedella) o cinc diferents tipus de formatges amb un got de vi.

L'ACAP és una agrupació de 25 petits productors, pagesos i ramaders que han unit esforços per mantenir i promoure una agricultura de proximitat sostenible, ambientalment racional i econòmicament viable.

D'altra banda, no és però l'única iniciativa al voltant de la venda directa de productes. Aquesta tarda també s'ha presentat la "Guia Compra a Pagès", una guia que inclou més de mig miler de productors que venen els seus productes directament al consumidor i el projecte ImpliCA'T Consumeix els productes de la nostra terra, una campanya que impulsa la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya per tal de donar a conèixer els productes catalans de proximitat o altrament coneguts com productes de quilòmetres zero i enfortir la seva quota de mercat dins de Catalunya.

Continuen les demostracions de l'Escola d'Hoteleria: per llepar-se el dits



L'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida ofereix durant els tres dies de la Fira tot un seguit de maridatges i degustacions gastronòmiques al voltant de l'oli verge extra. En la sessió d'aquesta tarda que s'ha allargat de les 17.00 hores a les 19.00 els visitants han pogut tastar diferents "delicatessen"gurmet. Us en deixem de mostra alguna de les receptes que els visitants han pogut veure avui:

Coca de recapte amb oli d'oliva verge extra. Es tracta de posar al damunt d'un trosset de coca de recapte un tall finet de tupina i afegir-hi un rajet d'oli d'oliva verge extra.

Caneló de bacallà fumat amb oli d'oliva verge extra i romesco. Es talla en una làmina molt fina el balcallà fumat. S'hi posa al damunt una mica d'esquerola i s'enrotlla com un caneló. Finalment es posa salsa romesco per acompanyar i s'afegeix una gota d'oli d'oliva verge extra.

Taronja amb oli d'oliva verge extra, mel i sal. Damunt d'un trosset de pastís de regalèssia es posen un parell de grills de taronja o mandarina. Per sobre ruixem amb una salsa feta prèviament amb el suc de la taronja o la mandarina i la mel. Finalment s'hi afegeix l'oli d'oliva verge extra.

Pa amb oli d'oliva verge extra i xocolata. Al fons d'un vaset es fiquen crostons de pa. Al damunt s'hi posa una mica de tòfona, sal i oli.

Altres tastets gastronòmis han estat un glop de pa amb tomàquet, peres flamejades, oli d'oliva verge extra i xocolata, infusió de fulla d'olivera amb Stevia Rebaudiana i crep de xocolata i oli d'oliva verge extra.

L'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, ubicada al Complex de la Caparella, és un centre que promou la cuina de proximitat, la gastronomia arrelada a l'entorn, fent ús dels productes i aliments de la zona, sense deixar d'actualitzar els mètodes culinaris i aplicant les noves tecnologies.

Demà diumenge també es faran demostracions, al matí de 11.00 a 11.30 i a la tarda, de 17.00 a 19.00 hores.

Àngel Ros i Ricard Pons visiten la XIV Fira de l'Oli

El paer en cap de Lleida, Àngel Ros, i el president del Consell Comarcal del Segrià, Ricard Pons, acompanyats pel gerent del certamen Xavier Gispert i l'ex diputat al Congrés de Madrid, Josep Pau, han visitat aquesta tarda la XIV Fira de l'Oli.

Ros ha explicat que "és una Fira de referència i que l'oli és especialment rellevant donat el reconeixement per part de la UNESCO de la dieta mediterrània com a Patrimoni immaterial de la Humanitat". L'alcalde de la capital del Segrià ha dit també que "l'economia de les Terres de Lleida es basa i s'ha de basar en el món agroalimentari". Finalment, Ros ha fet una valoració molt positiva de l'evolució d'aquest certamen que es projecta cap als mercats exteriors, impulsant la internacionalització del sector.

Guanyadors del Concurs de dibuix infantil i juvenil de la Fira

El jurat qualificador del Concurs de Dibuix infantil-juvenil de la 14a Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i 48a Fira de les Garrigues, format per:

- Josep Patau, dissenyador gràfic d'Antaviana.
- Mònica Labella, professora de dibuix del Col·legi Mare de Déu de Montserrat
- Lídia Capitán, professora de dibuix del Col·legi Públic Joan XXIII
- Carme Benet, pintora i professora de les Borges Blanques.

Després de deliberació diverses, acorden donar com a guanyadors a:

CATEGORIA A
- 1er premi: JORDI BALLESPÍ FARRÉ
- 2on premi: Laura Escuer Serra

CATEGORIA B
- 1er premi: NOA VILADOMS MUÑOZ
- 2on premi: Armando Rojo Giménez
- Accésit a Maina Pérez Sigiran

CATEGORIA C
- 1er premi: MARIONA VILADOMS MUÑOZ
- 2on premi: Simón Cerveny
- Accèsit a Míriam Praniuc

CATEGORIA D
- 1er premi: MARIONA BORDELLA RUBIÓ
- 2er premi: Sergi Quintillà Benet

Una seixantena de persones al taller de fer sabó natural artesà


La Casa de la Cultura de les Borges Blanques ha acollit aquesta tarda el taller d'el·laboració de sabó natural amb oli d'oliva reciclat a càrrec de Antoni Bundó, de la Casa Rural Cal Pastor de la Pobla de Cérvoles. Al taller hi han participar una sixantena de persones que han aprés que de l'oli doliva que utilitzem per cuinar, se'n pot treure sabó que per cert "neteja molt bé la roba blanca", segons ha explicat Bundó.

Unes 120 persones a la Jornada Tècnica del Departament d'Agricultura

La jornada tècnica que ha celebrat el Departament d'Agricultura en el marc de la XIV edició de la Fira de l'Oli i 48a de les Garrigues es va tancar amb un èxit de participació amb la presència de 120 persones aproximadament. La jornada doncs va despertar un ampli interés i, en concret, es va parlar de les condciciones de cultiu de la tòfona, el noguer, el festuc i la pauwlonia.

Es va poder constatar que tant la tofona com el fectuc són conreus que es poden produïr en les nostres condicions comarcals de baixa pluviometria i també en sols pobres, amb poca profunditat de perfil de sòl. En quant al noguer, aquest conreu té unes exigències hídriques més elevades per a poder arribar a produccions altes tot i que també es possible produir en condicions de reg deficitari però aconseguint en aquest cas produccions inferiors.

Finalment, es va parlar del conreu de la Pauwlonia, el qual té dues vessants d'aprofitament: per a fusta i per a producció de biomassa. Els rendiments que es poden arribar a aconseguir estarien entre el 10 i el 25 % en TIR.

A la jornada hi van participar, l'alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, Llorenç Canela, Cap de l'OC de les Garrigues, i els tècnics Francisco Vargas, de l'IRTA Mas Bover, Daniel Oliach, del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, Neus Aletà, de l'IRTA i Lorenzo Garcia de CTEVIESA.

Bona acollida del Tast de Vins a càrrec de Vinya Vilars d'Arbeca

L'enòleg Israel Ayats del celler Vinya Vilars d'Arbeca ha estat l'encarregat de dur a terme una sessió de tast de vins a la sala autoritats. El públic assistent ha pogut tastar el vi Leix i el Vi Vilars.

Presenten Olivi, un producte innovador que intenta unir els dos grans exponents del territori català; l'oli i el vi




La Fira de L'oli ha tingut un convidat de luxe: la revista Olivi que parla sobre l'oli i el vi de qualitat a Catalunya i que ha volgut participar en el certamen amb la presentació en públic d'aquesta nova publicació. Una seixantena de persones han assistit a l'acte on les dues coodirectores de la revista que s'edita a Reus, la Cristina Andrés i l'Anna Tenllado, han explicat els objectius del nou mitjà, els col·laboradors que hi participen -de la mida de Ada Parellada, Isma Prados i Santi Santamaria, entre altres- i han fet un petit avanç del que els lectors podran trobar en el proper número. La publicació, de caràcter trimestral, es distribueix a tots els quioscos de Catalunya, Andorra i les Illes Balears per un preu de 2,90 euros.

Els seus organitzadors no dubten en qualificar Olivi com un producte "innovador que intenta unir els grans exponents del territori català. "El nostre objectiu és promocionar i fer entendre al lector la qualitat del vi, de l'oli, la gastronomia i el turisme de Catalunya i augmentar-ne el seu consum al territori" ha manifestat Cristina Andrés.

Un cop finalitzada la presentació de la revista, la Mariona Quadrada ha elaborat dues receptes; filet de porc amb vi negre i pomes confitades i Pinya amb emulsió d'oli d'oliva i llimona.
El Taller de Cuina Mariona Quadrada és una coneguda escola situada a Reus que va començar els passos l'any 1984 amb l'ànim de captar aquelles persones interessades en la cuina i el menjar, des del coneixement de tècniques, sistemes, productes, contextualització, història... tot plegat amb una execució possible a casa.

D'altra banda, com a cloenda de la presentació s'ha proposat al públic un concurs de preguntes sobre gastronomia, oli i vi. Preguntes per posar a prova el coneixement del públic en aquest àmbit com Quantes denominacions d'Origen de vins hi ha a Catalunya?, en quina época es recull l'oliva?, quin famós grup musical té una bodega al Montsant?,Quina és la Fira de Teatre més important de Catalunya?o bé i com s'anomena l'Oli de major qualitat?, entre altres.
La guanyadora del concurs ha estat Dolors Casanovas.

Festa gastronòmica: Cassola de Tros al Terrall

Teniu gana i ganes de passar-ho bé? atanseu-vos al Passeig del Terrall, davant de la Casa de la Cultura a partir de les 14.00 hores per gaudir d'una exquisista cassola de tros a càrrec de la Colla dels Amics del Salla.

L'oli DOP Les Garrigues s'agermana amb el pa de ronyó i la llonganissa de Vic


Si suquem una llesca de pa amb oli i hi posem a damunt una mica d'embotit en resulta un plat senzill però alhora molt mengívol. I és que aquests tres productes es combinen perfectament. Per aquest motiu, la XIV Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i 48a Fira de les Garrigues ha decidit agermanar enguany l’oli de la DOP Les Garrigues, el pa de ronyó i la llonganissa de Vic, aquest últim un producte a qui la Unió Europea va concedir el 2001 un dels distintius de qualitat més prestigiosos: la Indicació Geogràfica Protegida (IGP). L'acte d'agermanament ha tingut lloc aquest matí a les 12.00 a l'estand de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.

La botiga Valero, guanyadora del primer premi al concurs d'aparadors

Un altre dels tradicionals premis que es donen cada any per la Fira, és el Concurs d'aparadors. Enguany els guanyadors han estat:

Primer premi: Valero
Segon premi: Joieria Balsells
Tercer premi: Imprempta Martí i Modes Pijuan

Premi al millor estand i disseny de producte

El jurat del Concurs al millor disseny de producte i millor estand ha resolt el nom dels guanyadors després de reunir-se aquest matí a les 11.00 hores a les oficines del Patronat Fira de les Garrigues.

Pel que fa al premi al millor disseny de producte, el jurat ha concedit dos accèsists a "Bellaguarda 1921" i "Molí dels Torms"



El premi al millor estand del Pavelló de l'Oli ha recaigut en l'empresa Agrolés


El premi al millor estand del Pavelló Comercial ha quedat desert.

El jurat, ha estat format per Montse Pijuan, Assumpció Vilaseca, Cristina Fortuny, Isidre Purroy, Joan A. Valverde i Alfred Garcia.

El lliurament de premis tindrà lloc durant l'acte de clauasura de la Fira demà diumenge a les 19.30 hores a la Sala Autoritats.

Tercer Saló de la Pedra

Per tercer any consecutiu el sector de la pedra de les Garrigues té un pes específic dins la Fira amb l’objectiu de difondre i donar a conèixer a la comarca i a tots els visitants la pedra de les Garrigues. Una pedra sorrenca, amb color marfil i de textura uniforme. En aquesta edició de la fira es tracta el tema de la industrialització i col·locació de la pedra que inclou des de que la pedra arriba a la fàbrica amb forma de bloc d’unes quinze tones i com es transforma i es col·loca al lloc corresponent. Val a dir que gairebé el 95% de l'extracció és realitza als termes d'Espluga Calba, Omellons, Floresta i les Borges Blanques.

La importància de la col·locació

La col·locació de la pedra és un factor molt important a l'hora d'executar un projecte, ja que la pedra està preparada per durar tota la vida i serà així si se la col·loca adequadament. Un exemple clar són les nombroses esglésies, cabanes i catedrals que han perdurat al llarg dels segles. Aquesta col·locació en cada cas s’executa d'una manera diferent ja que avui en dia tenim existeixen molts materials que s’utilitzen per col·locar les pedres.

Entrega del V Premi Jove Emprenedor de les Garrigues


Ja es coneixen els noms dels guanyadors del V Premi Jove Emprenedor de les Garrigues. Enguany s'han presentat un total de nou candidats. El nom dels premiats decidits per unanimitat i en els quals s’han destacat també per la seva innovació són els següents:

-1er.premi: dotat amb 1500 euros és per Roger Giné Ibós, per creació del PRO (empresa de projectes d’interiorisme, arquitectura, disseny industrial, gràfic i multimèdia) amb seu social a Les Borges Blanques.

-2on premi: dotat amb 750 euros és per Jordi Masbernat Urgell i Jaume Graus Peiró, pel negoci empresarial iniciat de Casa de Colònies Miravall, amb seu social al municipi de Juneda.

El jurat, ha tingut en compte diferents criteris de valoració exposats a les bases en funció del tipus i característiques de l'empresa constituïda; tipus d'activitat desenvolupada devolució de la

facturació, inversió, innovació i contractacions laborals, entre altres.

L'Objectiu d'aquest premi és continuar fomentant i incentivant la creació de nous projectes joves empresarials als municipis de la comarca de les Garrigues.


Ja es coneixen els noms dels guanyadors dels Premis a la Iniciativa Empresarial, Comercial i Turística

Els guardonats són els següents:

Premi a la Iniciativa Empresarial: Tomàs Cusiné del Vilosell


Premi a la Iniciativa Comercial: Carnisseria Ibós de les Borges Blanques
Premi a la Iniciativa Turística: La Manreana

El lliurament de premis es realitzarà durant l'acte de cloenda de la Fira el diumenge a les 19.30 hores, una clausura que anirà a càrrec del president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert.

Una cinquantena de persones participen a la cursa en BTT al Costers de l'Oli

Enguany a la tradicional cursa de l'oli s'hi afegeix la primera cursa en bicicleta de muntanya anomenada Els Costers de l'Oli. Aquest matí a les 10.00 hores una cinquantena de persones han sortit a dues rodes des de la Placeta del Terrall i faran l'arribada al cim dels Marquesos. La cronoescalada, que organitza l'Associació Esportiva Catalunya Aventura i el Patronat Fira de les Garrigues, té 11,5 quilòmetres de distància amb un desnivell positiu de 420 metres. La tornada cap a les Borges Blanques es seguirà per un recorregut neutralitzat, també senyalitzat d’uns 15 quilòmetres aproximadament.
L'objectiu d'aquesta nova cursa és incentivar l'activitat esportiva a l'aire lliure, en el medi natural de l'emblemàtic terme municipal de les Borges i donar a conèixer el paisatge típic de les Garrigues; una gran col·lecció d’oliveres, ametllers i vinya en els racons més inhòspits de les bancalades i en especial unes vistes panoràmiques de la Serra de la Llena i el Pla de Lleida.
L'acte de lliurament de premis tindrà lloc a les 12.00 a la Placeta del Terrall.

Tret de sortida al segon dia de la XIV Fira de l'Oli


La XIV Fira de l'Oli de les Borges ha donat a les 10.00 hores el tret de sortida al segon dia del certamen amb la cronoescalada els Costers de l'Oli. Per avui estan previstes, a més, les jornades tècnique d'UP; l'entrega de premis Jove emprenedor de les Garrigues; la xerrada sobre Camins d'Or Líquid; la presentació de la revista Oli i Vi; el Taller de Sabó a Casa amb oli d'oliva, entre altres actes. Podeu consultar el Programa sencer a l'especial gratuït de SomGarrigues.