diumenge, 23 de gener del 2011

Presenten el nou logo del pa de ronyó




L'Ajuntament de les Borges Blanques amb la participació del Gremi de Forners de Lleida ha presentat aquest matí el nou logo del pa de ronyó. Es tracta d'una imatge que a partir d'ara utilitzaran tots els forns elaboradors d'aquest producte, típic de les Garrigues. Aquesta iniciativa respon a la necessitat d'unir esfoços per promocionar el producte de forma conjunta i així lluitar per aconseguir l'IGP (Indicació Geogràfica Protegida) que atorga la Unió Europea, un distintiu de qualitat, que d'aconseguir-lo, suposaria "reconeixement i bona imatge, un augment de les vendes i la recuperació d'alguns dels forns que han tancat a la comarca en els darrers anys". Així ho ha manifestat el president del Gremi de Forners, Manel Llaràs, qui ha avançat que en uns 15 dies, es presentarà tota la documentació -que s'ha encarregat de gestionar l'empresa Innopan- al Departament d'Agricultura i que es preveu en uns sis mesos es compti ja amb el vist-i-plau per poder començar a comercialitzar sota aquesta marca.

Cal recordar que la lluita per la IGP va néixer en el marc de la Fira de l'any passat quan el consistori i el Gremi van signar el conveni de col·laboració per tal d'iniciar-ne els tràmits.

Per la seva part, l'alcalde de les Borges, Miquel Àngel Estradé ha subratllat que l'IGP del pa de ronyó ha de servir també com un reclam turístic. "Tenim un producte excepcional que farà que la gent que vulgui comprar-lo vingui a la nostra comarca". Així mateix, tenir l'IGP és per Estradé una manera de formar part d'un club selecte de productes de qualitat ja que diu el pa de ronyó s'inclouria en el catàleg de productes que la Generalitat de Catalunya promociona arreu del món.

Actualment, a les Garrigues hi ha cinc forns que elaboren aquest pa: els forns Capell, Rosselló i Fusté de les Borges Blanques, el forn Casa Mariana de Cervià de les Garrigues i el forn Montserrat de Fulleda.

Tal i com explica Manel Llaràs, el procés d'elaboració d'aquest producte és completament artesanal. Així mateix, el procés de cocció és molt particular atès que només es poden utilitzar forns de sola de pedra que es denominen de tipus "moruno" (forn mil·lenàri). La llenya es crema damunt de la sola i quan la flama és viva és quan s'introdueix el pa.

Enguany com a novetat, tast de pa de ronyó

Aquesta tarda a les 18.30 hores es farà un tast guiat de pa de ronyó amb els tres olis guanyadors del concurs en les seues tres categories: oli afruitat verd amarg, afruitat verd dolç i l'oli afruitat madur.