diumenge, 23 de gener del 2011

Estrenen un tast de pa de ronyó



Enguany l'oli d'oliva comparteix escenari a la FIra amb el pa de ronyó. Aquesta tarda ha tingut lloc un tast del pa de ronyó a càrrec d'Innopan, el Centre de Difusió Tecnològica del Sector Flequer, el primer tast guiat de pans que aquesta institució fa a Catalunya. Anteriorment s'havien fet tastos a Granada i a Teruel. El típic pa garriguenc s'ha maridat amb els tres olis guanyadors: l'oli fruitat verd amarg de la Cooperativa Sant Isidre i Secció de Crèdit SCCL, l'oli fruitat verd dolç del Molí dels Torms, SL i l'oli fruitat madur del Camp i Secció de Crèdit de Bellaguarda SCCL.

A l'hora de valorar un pa de ronyó es tenen en compte:

Olor- llevat, àcid acètic, àcid làctic, mantega, grei làctic (nata), regàlessia, blat de moro torrat, fusta, caramel, fum, pinso, panses, entre altres....

Gust- Dolç, salat, àcid, amarg, torrat, llevat, fum, terra, cereals, fruits secs, panses, regàlessia, picant, oliós, anisat, ...

Textura- Duresa, elasticitat, esmicolada, granulositat, pastositat, gomositat

Visuals- forma, color, farina, brillantor, esquerdat, cendres, volum, el color de la molla,

El Pa de ronyó és un pa d'elaboració completament artesanal. Tot el procés es realitza manualment a excepció del pastat. La cocció es realitza en un forn anomenat de tipus "moruno", sense additius i amb flama viva. La masa es trenca al forn donant lloc a peces irregulars molt característiques que recorden a la forma d'un ronyó, d'aquí li ve el seu nom. Destaquen la seua textura, molt especial i el seu intens i genuí gust.

El Panell de tast d'experts en pa d'Innopan neix fa tres anys amb l'objectiu de ser una eina, per una banda, pel desenvolupament de projectes d'investigació propis del centre, i de l'altra, per atendre les demandes de les diferents empreses del sector.

Més de 8.000 unitats de pa de ronyó despatxades

Durant els tres dies de la Fira s'han venut més de 8.000 unitats de pa de ronyó. Els 5.000 que s'havien preparat per al certamen es van esgotar ahir dissabte al voltant de les 19.00 hores.
Cal recordar que aquest matí l'Ajuntament de les Borges i el Gremi de Forners de Lleida han presentat el nou logo del pa de ronyó i han anunciat que en uns 15 dies es presentarà tota la documentació al Departament d'Agricultura per tal d'aconseguir el reconeixement com a Indicació Geogràfica Protegida.