diumenge, 27 de gener del 2008

Xavier Franco, premi a la difusió de l'Oli

El cuiner Xavier Franco ha obtingut el premi a la difusió de l'oli en l'onzena edició de la Fira, un premi que ha aconseguit gràcies a la seva continua tasca de promoció del producte a través del seu restaurant Saüc de Barcelona, distingit també amb una estrella Michelin al 2007.

Xavier Franco ha declarat en rebre el guardó que "la diferencia entre cuinar amb un bon o mal oli és abismal" i en aquest sentit ha defensat que un sofregit fet amb oli dolent posa de manifest un àpat no arrelat a la terra".

Minuts abans d'obtenir el premi, el cèlebre cuiner fill de borgencs, ha fet una demostració de la importància de l'oli a la mateixa fira, una iniciativa que segons ell "no ha pretès ser una classe magistral sinó una demostració pràctica de les qualitats del producte". Franco ha presentat “tonyina a la carbassa”, “maionesa a la carxofa” i “bacallà cuinat amb oli a baixa temperatura”, i com a acompanyament arbequines cuinades amb sofregit o seques i regades amb oli cru.

Segons el prestigiós cuiner, ser a Borges li ha fet molta il.lusió perquè l’oli d’aquesta zona forma part de la seva vida i s’ha mostrat obert en el futur a fer altres col·laboracions.

Franco amb el restaurant a la Xina “El jardí de les oliveres” es planteja també continuar amb la seva expansió professional i estudia com a possibles localitzacions per un nou establiment les ciutats de Buenos Aires, Bogotà, Rio de Janeiro o Sao Paulo, és a dir, el desembarc a l’America Llatina. De moment però i com a pas previ farà reformes al Saüc amb la intenció de millorar la comoditat de clients i treballadors.