divendres, 25 de gener del 2008

Les inversions en reg aixequen l'estat d'ànim

L'alcalde de les Borges Blanques, Miquel Angel Estradé, ha afirmat avui que les pròximes inversions en regadiu a les Garrigues, valorades en 50 milions d'euros, estan servint per aixecar l'estat d'ànim de la pagesia després dels tres anys de sequera continuada.
Durant la inaguració de la jornada tècnica “el camí Segarra-Garrigues, estat actual i oportunitats” que ha obert l'apartat tècnic-professional de la Fira de l'Oli, Estradé ha afegit que la sequera i les glaçades “havien acabat provocant desil.lusió, despoblament, pèrdua de capital humà i un envelliment de la població que encara que és general a la pagesia, aquí havia tingut una especial incidència”. Amb aquestes inversions, ha considerat l'alcalde, “ha tornat la il.lusió i s'està generant negocis i noves oportunitats a persones que volen seguir dedicant-se a l'agricultura”.
Això ho ha fet possible ha defensat Estradé, les obres en curs que ja són visibles a Bellaguarda o Juncosa, on ja s'estan instal.lant els nous regs.
Per l'alcalde de les Borges Blanques, població que acull durant els pròxims tres dies la Fira de l'Oli de Qualitat Extra Verge, les noves inversions en reg sense precedents a la comarca, són ara mateix el tema principal de conversa entre la població que vol saber l'afectació i parcel.lació definitiva de les finques de conreu.
De la seva part, el sotsdirector general d'infraestructures Rurals del Departament d'Agricultura, Antoni Enjuanes ha xifrat en un 12 per cent l'augment de la superfície regada gràcies a les noves inversions en reg. Això suposa, ha dit Enjuanes, aconseguir “125.000 noves hectàries de reg, 64.000 de les quals estan previstes dins el període 2007-2012 procedents del Segarra-Garrigues i del Garrigues-sud amb una inversió de 1250 milions”.
El sotsdirector general d'infraestructures Rurals ha apostat també per programes de finançament amb crèdits tous que faciliten les inversio Pns per adaptar els interiors de les noves parcel.les regables.
Enjuanes ha defensat finalment optimitzar els recursos hídrics i ha suggerit com a fòrmula el reaprofitament de les aigues de les grans connurbacions com Barcelona, ja que considera que aquí hi ha un gran camp per recòrrer.

Foto de Guillem Pedrol
Contingut foto: Antoni Enjuanes, Sotsdirector General Infraestructures Rurals DAR
Llorens Canela, Cap de l'Oficina Comarcal DAR
Miquel Angel Estradé, Alcalde de les Borges Blanques