diumenge, 27 de gener del 2008

El projecte del president Macià d’un Centre sobre l’Oli podria ser una realitat 75 anys després

L’exposició “Macià, 100 anys de l’acta de Diputat” que es fa al Centre Cívic de Borges ha rebut des del seu d’inici durant aquest dies de Fira un miler de visitants. La mostra pretèn retre homenatge a l’expresident de la Generalitat republicana en agraïment per la seva contribució en defensa de l’oli de les comarques lleidatanes.

Macià va recollir en la Constitució del 1928 redactada a l’Havana, Cuba, un article en que s’indicava que es procuraria la major puresa i la possible estandardització dels olis catalans, i se n’evitaria que aquests fossin adquirits per altres països mediterranis que els feien passar com simples mercaderies.

Durant la seva presidència al capdavant del govern català, el polític, fill d’un matrimoni de la capital garriguenca, va fer adquirir els terrenys que avui ocupa l’Escola de Capacitació Agrària de les Borges per crear un centre d’experimentació sobre l’oli, iniciativa que ara podria ser una realitat després de les declaracions d’ahir de l’alcalde de Lleida, Angel Ros, defensant la creació d’un Centre de l’oli vinculat al Parc Tecnològic. En cas que la proposta es materialitzi l’any vinent, el projecte de Francesc Macià serà un fet 75 anys després.

El qui fou president català, va guanyar repetidament i aclaparadorament al districte de les Borges des de l’any 1907, i va ser també reelegit durant vuit legislatures com a diputat al Congrés per la circumscripció de Borges. Des del seu escó, Macià sempre va defensar els interessos del sector de l’oli a la comarca de les Garrigues.