divendres, 14 de gener del 2011

La Fira de l'Oli premia la Fundació Dieta Mediterrània pel reconeixement de Patrimoni de la Humanitat



El Patronat de la Fira de les Garrigues ha premiat aquest divendres la tasca duta a terme per la Fundació Dieta Mediterrània per haver aconseguit la inclusió d'aquesta gastronomia en el llistat del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. L'entrega del diploma s'ha fet al vicepresident-executiu de la Fundació, Paco Sensat, en un acte celebrat al recinte Citilab, a Cornellà de Llobregat, on s’ha presentat de nou la 14ª Fira de l’Oli de les Garrigues que se celebrarà del 21 al 23 de gener a les Borges Blanques -la primera presentació es va dur a terme a valència el passat dia 11-. Els organitzadors del certamen consideren que la inclusió al llistat de la Unesco afavorirà la 'projecció' de la fira.
Sensat ha comentat que des de la Fundació “portem treballant més de quatre anys” per tal d'assolir el reconeixement mundial de la dieta mediterrània. Aquesta candidatura transnacional, ha estat elaborada i presentada conjuntament per Espanya, Grècia, Itàlia i Marroc, i coordinada tècnicament per la Fundació. Des de l'estat espanyol, aquest projecte, liderat pels ministeris de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, i Cultura, ha comptat amb el suport de totes les comunitats autònomes, molts ajuntaments i del conjunt de la societat civil, a través de milers d’adhesions personals i centenars d’associacions de tot tipus. Així mateix, el vicepresident de la fundació ha indicat que, més enllà d'un estil culinari, la dieta mediterrània és “un estil de vida” reconegut com a “molt saludable” des de mitjans del segle passat. 'I l'oli n'és un element essencial', ha conclòs.
Per la seva banda, el president del patronat de la Fira de l'Oli i alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, s'ha felicitat d'assolir aquest reconeixement. Un aspecte que ajudarà a difondre una “cultura de l'oli”. “Malauradament, encara hi ha molts catalans i catalanes que no saben distingir un oli comú per cuinar d'un oli d'oliva verge extra”, ha raonat.
Durant la trobada també s'ha fet un tast d'olis, lliçó que ha impartit Venanci Guiu, productor i membre del grup de tast de Catalunya.
Fira'11, una edició saludable
La Fira compta amb una superfície de 5.500 m2 d’exposició i més de 120 expositors i s’espera superar la xifra dels 60.000 visitants registrats en l’edició anterior. En paraules dels seus organitzadors, la mostra esdevé el fòrum de l’oli verge de Catalunya on tot un seguit d’experts, gastrònoms i productors es donen cita per debatre les principals inquietuds del sector amb un programa d’activitats que dona a conèixer tant els beneficis per a la salut cardiovascular, els beneficis contra el càncer de mama i fins i tot enguany com a novetat es mostraran productes de bellesa i cosmètica on l'oli és l'ingredient base.