diumenge, 31 de gener del 2010

Slow Food presenta el projecte 'Oliveres Trobades'


Un dels estands on la gent ha parat més atenció ens auqesta XIII edició de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques i 47ª Fira de les Garrigues ha estat el de Slow Food Terres de Lleida. Allà, els visitants han pogut conèixer la filosofia d'Slow Food i el projecte Oliveres Trobades. De fet, ahir a la tarda es va presentar la iniciativa a la Sala Tallers del pavelló Francesc Macià.

Oliveres Trobades és una experiència de conservació de la diversitat agrària impulsada per Slow Food Terres de Lleida. Amb ella, volen reivindicar un patrimoni tan oblidat com fonamental: les varietats tradicionals, els seus sabors i les seves saludables propietats.

L’any 2009, van obtenir oli procedent d’oliveres centenàries i de varietats en perill d’extinció de la comarca de la Noguera. Es tracta de dos olis monovarietals de gran qualitat extrets de les olives rogeta i sarruda, autòctones de les serres del Montsec.

Per aconseguir-los, han realitzat un procés de prospecció en les viles de la comarca, trobant-se amb la seva gent i visitant feixes i costers. De les varietats localitzades, n’han extret mostres; les hem tastat; i, l’any següent, amb un escamot de voluntaris armats amb rasquetes i borrasses, han conquerit el fruit i l’han dut al molí per fer-ne suc d’oliva.