divendres, 30 de gener del 2009

La Fira obre les seues portes i celebra la primera jornada tècnica de la 12a edició del certamen.




Avui, divendres 30 de gener, la 12a fira de l’Oli Verge i la 46a Fira de Les Garrigues ha obert les seues portes al públic a les 10:00h del matÌ amb la jornada tècnica Fertirrigació en olivera i ametller, organitzada per l’Oficina Comarcal DAR a Les Garrigues que ha tingut lloc, amb una gran asistència de públic, a la Casa de la Cultura al Passeig del Terrall de Les Borges Blanques.

Davant la nova posada en marxa de noves hectàrees de regadiu amb el Canal Segarra-Garrigues, el Garrigues Sud o el Segrià Sud, diferents experts en la matèria han presentat un sistema de reg localitzat per tal de fer molt més eficient l’us de l’aigua, i millorar la productivitat i la qualitat dels fruits.

El fet de disposar aigua moltes vegades implica un desconeixem en el bon ús d’aquest juntament amb l’aplicació de fertilitzants. L’objecte d’aquesta jornada era el de donar a conèixer les eines i la informació que tenen els regants al seu abast. El cultius més estesos a la comarca són l’olivera i l’ametller, per tant, la gestió en el reg amb fertilitzans es centrarà en aquest dos cultius.

Els pagesos de la nostra comarca han tingut, doncs, l'oportunitat de conéixer en primera persona els avenços en el camp dels recs amb fertirrigació així com també la legislació al respecte. A més, amb la informació facilitada pel DAR -a través de la comunitat RuralCat- els agricultors han entrat en contacte amb empreses del sector.

Producció

Segons dades de la Diputació de Lleida, el sector de l'oli aporta a la comarca de lrs Garrigues una facturació anual de 18 milions d'euros, amb una producció de 32 milions de quilos d'oliva, 6,5 milions de quilos d'oli i un total de 43.000 hectàrees conreades.

La Fira

La fira ocupa una superfície coberta de 5.500 metres quadrats d'exposició i reuneix a més de cent expositors i a una trentena de cooperatives i molins productors d'oli verge. Una de les principals novetats d'aquesta edició és la presentació d'un espai temàtic al voltant de la tradició mil·lenària de la indústria de la pedra, que reunirà les onze pedreres de la comarca, un primer pas per a impulsar un futur Saló de la Pedra i donar a conèixer la singularitat d'aquesta indústria tan arrelada a la comarca dels Garrigues.