dilluns, 21 de gener del 2008

El canvi climàtic obliga a estudiar la millora de la varietat d'arbequina

El director de la Fira de l’Oli, Xavier Gispert, ha demanat al govern català estudiar noves varietats d’arbequines per fer front al Canvi Climàtic. Durant la presentació Institucional de l’onzena edició d’aquest certàmen a Barcelona, Gispert ha defensat que la Generalitat està fent importants inversions per la construcció de nous regadius de suport però potser “amb el reg no es pot arribar a tot arreu”.

El director de la Fira ha justificat la seva petició pel fet que el Canvi Climàtic és una realitat ja no discutida per ningú i davant la constatació que la sequera ha afectat per tercer any consecutiu la producció de l’Oli d’Oliva Extra Verge de la comarca de les Garrigues, una de les quatre amb Denominació d’Origen de Catalunya.

En la línia de promocionar els productes catalans, el Secretari General d’Innovació, Universitat i Empreses de la Generalitat, Enric Aloy, ha considerat que una manera de lluitar contra l’escalfament del planeta “passa també pel consum de productes de proximitat ja que és més sostenible consumir un producte conreat a tres quilòmetres de casa que un que prové de l’altra punta del món i a sobre al mateix preu”. Aloy ha considerat que un “consum responsable” és a més, aquell que ofereix les màximes garanties de salut i confiança perquè se sap d’on ve i qui són els seus productors.

De la seva part, l’alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, ha comparat el bon oli amb la categoria“brut natura” dels caves i ha lamentat que determinats ciutadans preparin amb cura els vins pels àpats especials però en canvi, “no hagin descobert que és tant important el bon vi com el bon oli, el de qualitat Extra Verge, perquè sense un oli a l’alçada dels aliments el menjar pot quedar deslluït”.

Finalment, en nom dels productors, el president d’Agrolés, Jaume Fallada, ha proposat obrir “agrobotigues” en el futur per donar a conèixer el producte típic de les Garrigues i ha considerat que “si l’increment de les hectàrees de rec aconsegueix augmentar la producció no hauria de ser un problema la comercialització d’aquests excedents si s’arriba a mercats com el japonès”.

Fallada ha demanat treballar per traslladar la cultura de l’oli a les llars catalanes perquè els beneficis per la salut són de sobres compensats per la diferència de preu. Segons el president d’Agrolès, “només hi ha 40 euros de diferència l’any per família pel consum d’un oli de qualitat”.


L’acte ha comptat també amb la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Josep Lluís Balsells, qui ha insistit en la importància de promocionar l’Oliturisme.

Durant la presentació de l’11 Fira de l’Oli d’Oliva de Qualitat Extra Verge que s’ha fet aquest matí al Mercat de la Boqueria de la capital catalana, els restauradors han pogut apreciar amb un Tast d’Oli les diferències d’aroma i sabor entre un oli refinat, un d’oliva i un d’oliva Extra Verge. A aquestes característiques s’hi ha d’afegir els beneficis que comporta per la salut.

La Fira obrirà les portes aquest divendres a les Borges Blanques. Els organitzadors esperen superar els 60.000 visitants de l’anterior edició i la venda de litres d’oli, fixat al 2007 en 50.000 litres.