dilluns, 28 de gener del 2008

diumenge, 27 de gener del 2008

El president de la Diputació de Lleida demana unió al sector de l’oli

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha cridat a la unió del sector per tal de continuar celebrant la Fira de l’oli amb èxit perquè més enllà d’altres iniciatives el “buc insígnia” s’ha de promocionar.

Durant l’acte de cloenda, celebrat a la Sala Grums de les Borges Blanques, Gilabert ha afirmat que “la multitud de botelles enginyoses que s’han vist a la Fira criden l’atenció però comercialment produeixen una certa dispersió”, i per aquest motiu ha demanat a les cooperatives i molins que facin efectiu un repte ja antic que és la creació d’una marca única “Oli de les Garrigues”.

El titular de la Diputació de Lleida ha considerat també una bona noticia l’anunci efectuat en aquest mateix acte per l’alcalde de les Borges Blanques, Miquel Angel Estradé, en el sentit de l’any que ve incorporar durant la Fira un “Saló de la pedra” que té per objectiu promocionar les pedreres que han servit per construir entre altres el Monestir de Poblet i part de la Sagrada Família de Barcelona.

Gilabert ha qualificat de bona noticia la promoció turística de la comarca a través de la marca “oliturisme” perquè cal aprofitar el “ganxo” de l’oli per a divulgar la comarca en tots els aspectes.

De la seva part, Estradé ha considerat que Borges ha fet els deures i bé, i ha agraït especialment la inversió econòmica efectuada en aquesta edició pel Consell Comarcal, la més gran fins ara rebuda per la Fira. El certamen, ha dit l’alcalde, “és un gran aparador del que som i produïm” i ha considerat el balanç “engrescador” per plantejar-se reptes més ambiciosos, com estendre l’àmbit d’influència a l’Eurorregió.

Estradé ha esperonat també als artesans comarcals a participar en el certamen perquè si “hi venen productors de Vic o Perafita, també poden vendre els seus productes els d’aquí”. Segons l’alcalde de les Borges, l’oli és “l’astre rei però al seu voltant hi ha d’haver aquesta constel·lació”.

Finalment, el director-gerent de la Fira, Xavier Gispert, ha mostrat la seva satisfacció per l’èxit d’assistència i venda de litres d’oli, i ha demanat als visitants i expositors treballar amb optimisme, sempre mirant en positiu.

La Fira ha tancat balanç aquest vespre amb 65.000 visitants, 5.000 més que l’any anterior, i 55.000 litres d’oli venuts. Els tres olis guanyadors del certamen, la Cooperativa de Bellaguarda, el Molí d’oli Vilà d’El Cogul i Fills de Gabriel Alsina de Castelló de Farfanya, han exhaurit les seves existències a primera hora de la tarda.

Benet sorprèn l’auditori amb la confecció d’un menú complet específic sobre l’oli

El cuiner de Borges Xavier Benet, propietari del Restaurant Hostal Benet, ha preparat per la Fira un menú complert de tres plats en que l’oli n’és el protagonista. Romescada amb calçots i molls, sopes de pa amb arengada, i caramels líquids d’oli i xocolata, per les postres.

Benet n’ha fet l’elaboració davant del públic de manera que els seus admiradors han pogut veure treballar al jove cuiner en directe i rebre resposta a les preguntes que li han formulat.

Recordem que aquesta promesa de la cuina catalana és especialista amb l’ús de l’oli, cosa que li ha estat reconegut amb diversos premis.

Xavier Franco, premi a la difusió de l'Oli

El cuiner Xavier Franco ha obtingut el premi a la difusió de l'oli en l'onzena edició de la Fira, un premi que ha aconseguit gràcies a la seva continua tasca de promoció del producte a través del seu restaurant Saüc de Barcelona, distingit també amb una estrella Michelin al 2007.

Xavier Franco ha declarat en rebre el guardó que "la diferencia entre cuinar amb un bon o mal oli és abismal" i en aquest sentit ha defensat que un sofregit fet amb oli dolent posa de manifest un àpat no arrelat a la terra".

Minuts abans d'obtenir el premi, el cèlebre cuiner fill de borgencs, ha fet una demostració de la importància de l'oli a la mateixa fira, una iniciativa que segons ell "no ha pretès ser una classe magistral sinó una demostració pràctica de les qualitats del producte". Franco ha presentat “tonyina a la carbassa”, “maionesa a la carxofa” i “bacallà cuinat amb oli a baixa temperatura”, i com a acompanyament arbequines cuinades amb sofregit o seques i regades amb oli cru.

Segons el prestigiós cuiner, ser a Borges li ha fet molta il.lusió perquè l’oli d’aquesta zona forma part de la seva vida i s’ha mostrat obert en el futur a fer altres col·laboracions.

Franco amb el restaurant a la Xina “El jardí de les oliveres” es planteja també continuar amb la seva expansió professional i estudia com a possibles localitzacions per un nou establiment les ciutats de Buenos Aires, Bogotà, Rio de Janeiro o Sao Paulo, és a dir, el desembarc a l’America Llatina. De moment però i com a pas previ farà reformes al Saüc amb la intenció de millorar la comoditat de clients i treballadors.

Premis Fira de l'Oli de les Garrigues

-A la difusió de l’oli: Xavier Franco, Restaurant Saüc. Barcelona.

-A la millor iniciativa turística: Casa Rural “Cal Pastor”. Pobla de Cérvoles.

-A la millor iniciativa empresarial: Injectats Verlan. Les Borges Blanques.

-A la millor iniciativa comercial: Restaurant la Garbinada. Granyena de les Garrigues.

Pernil de Teruel

Pere Macias

Touluges, ciutat agermanada amb Borges, manté la seva presencia activa a la Fira


La població de Touluges, al Rosselló (Catalunya Nord), situada a 6 quilòmetres al sud-oest de Perpinyà, ha mantingut la seva presencia activa a la Fira com en d’altres ocasions aprofitant la seva condició de ciutat agermanada amb les Borges Blanques.

Amb 5.500 habitants, Touluges ha aterrat a la capital garriguenca amb una important representació institucional encapçalada pel seu primer tinent d’alcalde, Jean Roqué. Al seu estand els amics de la Catalunya Nord han promocionat alguns dels productes típics de la seva regió que han ofert a tot aquell que s’acostava.

Vuit carrosses desfilen als tres tombs de les Borges davant 10.000 persones

La tradicional desfilada dels Tres Tombs de les Borges Blanques ha comptat amb la participación enguany de 8 carrosses procedents de diferents localitats com Tàrrega, Balaguer i Lleida. A més de les carrosses han desfilat 15 cavalls i tres carros antic amb tracció animal.

Segons els organitzadors, la parada ha comptat amb una de les afluències més massives dels últims anys, ja que ha estat seguida per unes 10mil persones, moltes de les quals han vingut de fora de la comarca.

D’entre les carrosses més lluïdes cal destacar la que representava un Castell futurista plena de bruixots i la que transportava una presa de l’Oli del segle XVII.

El projecte del president Macià d’un Centre sobre l’Oli podria ser una realitat 75 anys després

L’exposició “Macià, 100 anys de l’acta de Diputat” que es fa al Centre Cívic de Borges ha rebut des del seu d’inici durant aquest dies de Fira un miler de visitants. La mostra pretèn retre homenatge a l’expresident de la Generalitat republicana en agraïment per la seva contribució en defensa de l’oli de les comarques lleidatanes.

Macià va recollir en la Constitució del 1928 redactada a l’Havana, Cuba, un article en que s’indicava que es procuraria la major puresa i la possible estandardització dels olis catalans, i se n’evitaria que aquests fossin adquirits per altres països mediterranis que els feien passar com simples mercaderies.

Durant la seva presidència al capdavant del govern català, el polític, fill d’un matrimoni de la capital garriguenca, va fer adquirir els terrenys que avui ocupa l’Escola de Capacitació Agrària de les Borges per crear un centre d’experimentació sobre l’oli, iniciativa que ara podria ser una realitat després de les declaracions d’ahir de l’alcalde de Lleida, Angel Ros, defensant la creació d’un Centre de l’oli vinculat al Parc Tecnològic. En cas que la proposta es materialitzi l’any vinent, el projecte de Francesc Macià serà un fet 75 anys després.

El qui fou president català, va guanyar repetidament i aclaparadorament al districte de les Borges des de l’any 1907, i va ser també reelegit durant vuit legislatures com a diputat al Congrés per la circumscripció de Borges. Des del seu escó, Macià sempre va defensar els interessos del sector de l’oli a la comarca de les Garrigues.

Els 65.000 visitants col.lapsen el certamen


Amb 65.000 visitants durant els tres dies de celebració, 5.000 més que al 2007, la Fira de l’Oli ha assolit ja abans de tancar les portes un dels seus reptes, superar la xifra de persones que han passat pels pavellos firals. Davant l’allau de visitants, els organitzadors estudien ampliar el certamen en dues direccions possibles, mantenir les activitats relacionades amb l’oli durant tot l’any de manera que la Fira s’espongi o ampliar les instal·lacions firals, cosa que permetria un millor desenvolupament dels actes que s’hi celebren.

Segons el director-gerent de la Fira, Xavier Gispert, si no es pren una decisió al respecte el certamen “corre el risc de morir d’èxit” perquè les dificultats de moviment dels visitants i sobretot, els problemes per tancar transaccions comercials per la massificació pot acabar sent contraproduent. Cal recordar que un mes abans de l’obertura de portes l’overbooking d’expositors ja va deixar molts d’ells sense poder assistir-hi.

D’entre les activitats amb més èxit cal destacar els “tastos d’oli populars” que van despertar especial interès entre els visitants de Barcelona i la seva àrea d’influència. D’entre els nombrosos tastos disponibles el públic va fer llargues cues per poder provar els tres olis premiats durant la Fira, el de Bellaguarda, Alsina i Vilà, que al mateix temps van veure incrementades les seves vendes de forma destacable els dies de Fira. En el seu conjunt durant els tres dies s’han venut 55.000 litres d’oli, cosa que representa un 10 per cent més que l’any anterior.

L’alta participació ha afectat altres activitats com ara les jornades tècniques sobre Energies renovables o les possibilitats de nous conreus de regadiu, els actes institucionals com la presentació de la maqueta del Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres d’El Cogul, les noves rutes d’Oliturisme o la xerrada explicativa sobre els beneficis per la salut del consum de l’oli a càrrec del doctor Josep Antoni Morales.

Del conjunt d’activitats lúdiques cal destacar la 5ª cursa atlètica de l’Oli que ha passat dels 400 participants als 525, limitant ja una setmana abans de la seva celebració les inscripcions. La tradicional desfilada de les carrosses dels Tres Tombs de Sant Antoni amb uns 8.000 espectadors és una altra de les activitats amb més “tirada” popular.

El recinte Firal tancarà les seves portes a les 20 hores, moment en que se celebrarà l’Acte de Cloenda presidit pel president de la Diputació, Jaume Gilabert.

Recordem que entre altres autoritats han passat per la fira, el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluis Carod Rovira, el conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, l’alcalde de Lleida, Angel Ros, el senador de Ciu, Pere Macies i el del PSC, Josep Batlle, a més dels diputats del PSC per Lleida, Tere Cunillera i Ramon Vilalta.

Cinc noves rutes turístiques vinculades a l’Oli

Amb la finalitat de promoure l’atracció turística de les comarques de les Garrigues, el Segrià, la Noguera i l’Urgell, la Confraria de l’Oli ha presentat 5 noves rutes turístiques que tenen com a peculiaritat la possibilitat de ser realitzades per separat o conjuntament, i que ha comercialitzat l’empresa Sud-Oest Actiu S.L.

Dues d’aquestes rutes tenen com escenari la capital de les Garrigues, Borges Blanques, encara que entre si difereixen per la seva característica urbana i rural, mentre que les altres tres estan pensades per les comarques veïnes.

Les cinc rutes combinaran historia, paisatge, festes i gastronomia, els principals actractius d’aquesta zona que ha tingut sempre l’oli com a mitjà de vida i per tant ha marcat no només el caràcter de la seva gent, sinó també el seu urbanisme, cultura i costums. Les rutes estan dissenyades per la contemplació del territori de forma pausada, tranquil·la i exhaustiva, i tenen com a característica el fet que poden ser repetides tant cops es vulgui perquè sempre es poden introduir novetats.

Durnat la presentació de l’Oliturisme a la Fira hi van ser presentants les autoritats Comarcals de les Garrigues, així com els creadors de la iniciativa, la Confraria de l’Oli, i diversos agents turístics com ara Enoturisme, el representant de Turisme Rural “Can Pastor”, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, i membres del sector de la Restauració. Entre els assistents cal destacar també la presencia dels creadors de l’Slow Foot, l’associació vinculada a la promoció de la gastronomia de qualitat.

Lleida vol un Centre de l'Oli per les Borges lligat al Parc Tecnològic

Amb la finalitat de descentralitzar el Parc Tecnològic de Lleida ja al màxim de la seva capacitat i amb una forta representació de la indústria agroalimentària, l'alcalde de Lleida, Angel Ros, ha suggerit que les Borges Blanques podria comptar amb un Centre de l'Oli lligat al Parc.

Durant la seva visita a la Fira de l'Oli, Ros ha fet aquesta proposta a l'alcalde de les Borges Blanques, Miquel Angel Estradé, i també al Gerent-director de la Fira, Xavier Gispert. El futur Centre de l'Oli estaria lligat al Parc Tecnològic però també a la Universitat de Lleida com ara passa amb el Centre de la Llet, situat a la Seu d'Urgell.

Gran participació en l'esmorzar popular


Els 4 graus de temperatura a les 9 del matí i la boira no han impedit que l'esmorzar de Fira organitzat per la Penya barcelonista de Borges comptes amb gran afluència de públic. Els assistents han pogut triar entre un entrepà de butirarra o cansalada per només 1 euro, i com no podia ser de cap altra manera, l'oli en aquesta edició de la Fira era el condiment d'aquest àpat.

Així, unes 300 persones han esmorzar al Terral, al costat de la Casa de la Cultura i entre els assitents hem pogut veure fins i tot, simpatitzants d'altres clubs de futbol que han justificat la seva presència pel fet que es tractava d'un esmorzar relacionat amb la Fira encara que comptava en la seva organització amb la Penya barcelonista. Aquesta és una demostració del bon ambient que ja es respirava de bon matí al Terrall, mentre els participants de la 5a Cursa de l'Oli feien el seu escalfament a pocs metres d'allà.

Marichita per homes i Gallardo en dones guanyardors de la 5ª Cursa de l’Oli

Amb un èxit de participació i només 33 minuts 53 segons, Josep Lluis Marichita el corredor del Club Atlètic Baix Andorra s’ha proclamat vencedor de la 5ª Cursa de l’Oli en la categoria general masculina. En la femenina ha estat la corredora del Sicoris Club de Lleida, Maria Jose Muñoz Gallardo qui amb un temps de 43 minuts 56 segons s’ha fet amb la victoria.

Pel que fa als atletes locals, el primer classificat en arribar ha estat Xavier Sauquillo del Club Atlètic Borges i Campió Interclubs per Lleida, qui tot i el fred i la boira ha afirmat que “ha estat una cursa molt maca”. Sauquillo ha definit el recorregut com un trencacames sobretot en els dos quilòmetres finals però ha animat a participar en altres edicions perquè malgrat els 10 quilòmetres 200 metres considera que “és una cursa accessible a tothom”.

En aquesta cinquena edició els participants han passat dels 400 als 525 i això que des de dilluns es va haver de tancar la inscripció per excés d’alfluència. Sauquillo ha qualificat aquest creixement imprevist a la una fèina de fons realitzada perquè “quan tractes bé els corredors amb l’entrega de dorsals, esmorzars i obsequis, al final t’ho acaben reconeixent”. El president del Club, Jordi Pagès creu que l’èxit té a veure amb el cronometratge per xip que fa impossible cap errada de temps en sortida i arribada.

dissabte, 26 de gener del 2008

La fira en fotos

La fira en fotos

La fira en fotos

La fira en fotos

La fira en fotos

La fira en fotos

La fira en fotos

La fira en fotos

La fira en fotos

Premis Fira de l'Oli 2008

Disseny de producte: AGROLES
Disseny d’estand
-Pavelló de l’Oli: COOPERATIVA SANT ISIDRE
-Pavelló Comercial: JOSBERT
Premi Jove Emprenedor Garrigues 2007:
-1er. JOSBERT
-2n PERRUQUERIA JUDIT

Èxit de participació a la cassola de tros del Terrall

Unes 400 persones han participat avui en una de les activitats gastronòmiques de la Fira, la tradicional "Cassola de TroS" que s'ha fet al migdia a la Plaça del Terrall de Borges. Segons els organitzadors, el dinar popular ha comptat amb una participació un 20 per cent superior a la de l'any anterior.

El plat ha estat cuinat per "Araceli" que ha utilitzat com no podia ser d'una altra manera oli d'Oliva Qualitat Verge Extra per la seva elaboració.

Les pintures rupestres d'El Cogul ja tenen Centre Interpretació


Durant la segona jornada de celebració de la Fira de l'Oli avui el Consell Comarcal de les Garrigues ha presentat la maqueta del Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres d'El Cogul, un projecte que té com a principal característica la seva integració al paisatge, segons els seus arquitectes.

El centre d'interpretació que disposarà d'un miler de metres quadrats entre l'edifici principal, zona de pàrquing i pícnic, té un pressupost de gairebé 2 milions d'euros que aportaran la Generalitat, la Diputació de Lleida, l'Estat i el mateix Consell Comarcal. El president del Consell, Josep Lluis Balsells ha explicat als periodistes que es treballa amb la finalitat que el projecte pugui ser una realitat entre el 2009 i el 2010.

Amb aquest acte s'inicia aquest 2008 la celebració del Centenari del Descobriment d'aquesta joia de l'art prehistòric que justament fa deu anys va ser declarada Patromini de la Humanitat per la Unesco.

Carod favorable a identificar l'oli que se serveix als restaurants

El vicepresident del Govern, Josep Lluis Carod Rovira, s'ha mostrat partidari que l'oli d'oliva sigui identificable a les taules dels restaurants. Durant una visita a la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques Carod ha afirmat que aquesta és una de les polítiques del executiu català per tal de promocionar el producte més emblemàtic de la comarca i ha assegurat que el Departament de Comerç ja hi està treballant.

Aquestes declaracions coincideixen en la línia de les efectuades ahir durant la inauguració de la Fira pel Conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, qui va anar més enllà assegurant que la proposta amb que es treballa passa per “intentar fer obligatori” aquesta identificació dels olis dels restaurants davant del consumidor, encara que Carod ha parlat només de “recomanar”.

El vicepresident de la Generalitat ha recordat que la Generalitat està invertint amb decisió a les Garrigues i en concret ha citat els 20 milions d'euros que s'estan aportant per la construcció del Canal Segarra-Garrigues i dels regadius del Garrigues-Sud. Pel dirigent d'ERC, aquesta aposta pels regadius “vol promoure un canvi d'estat d'ànim que condueixi del pessimisme a un horitzó d’il·lusió”.

Carod considera que l'oli s'ha de convertir en un senyal d'identitat i per aquest motiu ha considerat una bona iniciativa la Carta d'Olis de Sabors que amb 19 entrades ha preparat l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida amb motiu de la Fira. Segons el número dos del govern català, iniciatives d'investigació com aquestes haurien de ser recollides pel sector privat.

Experiències de conreu en regadiu a les Garrigues


Jornada Tècnica organitzada per JARC, celebrada a la Casa de Cultura de les Borges Blanques
26 gener 2007
Foto: Guillem Pedrol

Experiència de conreu en regadiu a les Garrigues



Jornades Tècniques JARC
26 de gener
Foto: Guillem Pedrol

Després de l’anàlisi dels cultius de festuc, nous i ametlles fet a través de l’experiència de tres pagesos de les terres de Lleida, aquest darrer cultiu, l’ametlla, s’ha evidenciat com el cultiu de regadiu amb més viabilitat.

Els noguers precisen d’un consum d’aigua més elevat que els altres seus dos competidors avui a les jornades tècniques i presenta a més un altre problema que també té el festuc, necessita ser collit en unes determinades condicions i treure-li la pela, cosa que suposa una infraestructura que suposa un valor afegit.

En el decurs de les mateixes jornades organitzades per JARC, els assistents han analitzat el procés de comercialització dels tres productes a través de les experiències personals de tres pagesos, i les ametlles, possiblement per la seva tradició, tenen també una millor estructura en aquest àmbit que cal tenir en compte també a l’hora de fer les inversions necessàries des de la producció agrària.

Recordem que en els pròxims anys la construcció del Canal Segarra-Garrigues i el Garrigues-sud aportaran a les comarques de Lleida 70.000 noves hectàries de reg i des de la JARC, Lluis Gaya recomana “diversificar la producció per no dependre d’un únic cultiu”.

Energies Renovables



Energies Renovables

Les pintures rupestres d'El Cogul ja tenen Centre d'Interpretació



La Cofradía del Aceite de Navarra proposa celebrar una festa capitular a Borges



La satisfacció per la rebuda de la seva Confraría ha provocat que els dirigents de la mateixa hagin decidit proposar fer un “capítol”, festa anual de la confraría, a les Borges Blanques, a la qual assistirien una representació de totes les confraries gastronòmiques d’Espanya i fins i tot, alguna d’estrangera.

La Cofradía del Aceite de Navarra ha suggerit també fer arribar la producció dels olis de l’Estat espanyol a l’estranger perquè consideren que tenen una excel·lent qualitat i lamenten que gairebé no siguin coneguts a altres països com França o Alemanya.

Per Jose Antonio Alonso Irujo, fundador de la Confraria navarresa la bona presentació dels olis i dels estands de la Fira de les Borges Blanques demostren que a Catalunya s’ha fet un esforç important en màrqueting. Durant l’acte d’agermanament amb la Confraria de l’Oli de les Terres de Lleida, Alonso Irujo ha insistit també en difondre el missatge de relacionar el consum de l’oli amb la salut.

Aquest és el primer acte d’agermanament de la Confraria catalana però els dirigents de l’organització lleidatana asseguren que no serà l’últim per les nombroses sol·licituds al respecte.

Agermanament amb Jamon de Teruel

Carod visita estand de la Fira



divendres, 25 de gener del 2008

Bellaguarda, Alsina i Vilà guanyadors dels premis de la Fira de l'Oli

Amb la categroria de “fruitat verd amarg” d'Oli Verge Extra la cooperativa de Bellaguarda ha aconseguit el primer premi, mentre que el Molí G.Alsina i Fills s'ha fet amb la primera posició de la categoria “fruitat verd dolç”. Finalment Vila Moli d'Oli ha aconseguir guanyar en la categoria de “fruitat madur”.
El jurat format pel Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, ha fallat el veredicte el 25 de gener del 2008 una vegada realitzada la valoració organolèptica de les 20 mostresd'oli d'oliva verge rebudes.

-FRUITAT VERG AMARG: Coop. Bellaguarda
-FRUITAT VERD DOLÇ: Moli G.Asina i Fills
-FRUITAT MADUR: Vila Molí d'Oli

Carta d'olis de sabors per la Fira

Els alumnes de l'escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida han creat per aquesta edició de la Fira una carta d'olis que serveixen només per amanir i que poden ser degustats al seu stand del recinte firal.
Així, a banda dels olis més tradicionals i preuats de la comarca, enguany a la Fira es poden trobar altres productes com l'oli de soja i wasabi, especial per plats orientals, o l'oli de canyella i cardamon, més indicat per postres o plats dolços.
La carta inclou també altres olis especials per plats tradicionals de la comarca com l'oli de calçots i nyores.
Segons els seus creadors, aquest productes fan cada vegada més suggestius la cuina de la comarca.
L'èxit de la carta és evident com es demostra amb les constants cues a l'estand, cosa que pensar en la possible comercialització de la Carta.

La Generalitat obligarà als restaurants a etiquetar l'oli que serveixen a les taules

El Conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha anunciat que la Generalitat treballa conjuntament amb el Departament de Comerç per tal d'exigir al sector de la restauració mesures concretes en el foment de la cultura de l'Oli.
Durant la inaguració de l'onzena Fira de l'Oli de Qualitat Extra Verge, que se celebra des d'avui i fins diumenge a la capital de les Garrigues, Llena ha dit que “treballen conjuntament amb el conseller Huguet per intentar que quan vas a un restaurant no et puguin posar un oli amb qualsevol precinte, sinó que l'ampolla estigui degudament etiquetada i que es conegui entre altres la procedència d'aquell oli”. El responsable d'agricultura del govern català ha vaticitat que aquesta notícia serà una realitat en breu.
En el decurs de l'acte, Llena ha ofert a institucions, productors i comerciants de la zona l'ajut de la Generalitat per impulsar un Pla Director de la Comarca. Segons que ha aclarit el conseller a preguntes dels periodistes, “això suposa posar a disposició els instruments que calguin per endegar d'una manera potent les Garrigues des del punt de vista agrícola però també turístic ja que la comarca té molt futur”.
El titular d'Agricultura català ha llençat també un missatge d'optimisme a la població i els ha esperonat a continuar treballant perquè “no només tenen el millor oli del món sinó que també cal que s'ho creguin”.
D'altra banda, el doctor Josep Antoni Morales ha explicat avui a la Fira els beneficis que comporta per la salut el consum de l'oli categoria Verge Extra. Segons un estudi realitzat sobre la població garriguenca de Vinaixa, els seus índex de colesterol considerat bo són els millors de la conca mediterrània, i només comparables als de la població de l'illa de Creta que justament tenen la mateixa varietat d'oliva, l'arbequina.

Les inversions en reg aixequen l'estat d'ànim

L'alcalde de les Borges Blanques, Miquel Angel Estradé, ha afirmat avui que les pròximes inversions en regadiu a les Garrigues, valorades en 50 milions d'euros, estan servint per aixecar l'estat d'ànim de la pagesia després dels tres anys de sequera continuada.
Durant la inaguració de la jornada tècnica “el camí Segarra-Garrigues, estat actual i oportunitats” que ha obert l'apartat tècnic-professional de la Fira de l'Oli, Estradé ha afegit que la sequera i les glaçades “havien acabat provocant desil.lusió, despoblament, pèrdua de capital humà i un envelliment de la població que encara que és general a la pagesia, aquí havia tingut una especial incidència”. Amb aquestes inversions, ha considerat l'alcalde, “ha tornat la il.lusió i s'està generant negocis i noves oportunitats a persones que volen seguir dedicant-se a l'agricultura”.
Això ho ha fet possible ha defensat Estradé, les obres en curs que ja són visibles a Bellaguarda o Juncosa, on ja s'estan instal.lant els nous regs.
Per l'alcalde de les Borges Blanques, població que acull durant els pròxims tres dies la Fira de l'Oli de Qualitat Extra Verge, les noves inversions en reg sense precedents a la comarca, són ara mateix el tema principal de conversa entre la població que vol saber l'afectació i parcel.lació definitiva de les finques de conreu.
De la seva part, el sotsdirector general d'infraestructures Rurals del Departament d'Agricultura, Antoni Enjuanes ha xifrat en un 12 per cent l'augment de la superfície regada gràcies a les noves inversions en reg. Això suposa, ha dit Enjuanes, aconseguir “125.000 noves hectàries de reg, 64.000 de les quals estan previstes dins el període 2007-2012 procedents del Segarra-Garrigues i del Garrigues-sud amb una inversió de 1250 milions”.
El sotsdirector general d'infraestructures Rurals ha apostat també per programes de finançament amb crèdits tous que faciliten les inversio Pns per adaptar els interiors de les noves parcel.les regables.
Enjuanes ha defensat finalment optimitzar els recursos hídrics i ha suggerit com a fòrmula el reaprofitament de les aigues de les grans connurbacions com Barcelona, ja que considera que aquí hi ha un gran camp per recòrrer.

Foto de Guillem Pedrol
Contingut foto: Antoni Enjuanes, Sotsdirector General Infraestructures Rurals DAR
Llorens Canela, Cap de l'Oficina Comarcal DAR
Miquel Angel Estradé, Alcalde de les Borges Blanques

La Fira de l'Oli obre portes

Tres grans oliveres plantades sobre les llarbordes del carrer Indústria de les Borges Blanques de Lleida marquen el camí per accedir a la Fira de l'Oli Qualitat Extra Verge que ha obert les portes a les deu del matí.
Minuts abans la majoria dels cent stands ultimàven els detalls amb el desembalatge dels productes exhibits i sobretot retocant la decoració final amb que es mostraran al públic.
La Fira de l'Oli que inagura oficialment aquesta tarda el Conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha iniciat però la seva onzena edició amb les jornades tècniques que han tingut lloc a la Casa de la Cultura.
Als pabellons firals, aquest matí ha estat jornada de visites d'escolars i gent gran. Durant els tres dies de celebració de la Fira, els organitzadors esperen superar l'afluència de 60.000 visitants. Recordem que el certàmen és d'accés gratuït.

dilluns, 21 de gener del 2008

El canvi climàtic obliga a estudiar la millora de la varietat d'arbequina

El director de la Fira de l’Oli, Xavier Gispert, ha demanat al govern català estudiar noves varietats d’arbequines per fer front al Canvi Climàtic. Durant la presentació Institucional de l’onzena edició d’aquest certàmen a Barcelona, Gispert ha defensat que la Generalitat està fent importants inversions per la construcció de nous regadius de suport però potser “amb el reg no es pot arribar a tot arreu”.

El director de la Fira ha justificat la seva petició pel fet que el Canvi Climàtic és una realitat ja no discutida per ningú i davant la constatació que la sequera ha afectat per tercer any consecutiu la producció de l’Oli d’Oliva Extra Verge de la comarca de les Garrigues, una de les quatre amb Denominació d’Origen de Catalunya.

En la línia de promocionar els productes catalans, el Secretari General d’Innovació, Universitat i Empreses de la Generalitat, Enric Aloy, ha considerat que una manera de lluitar contra l’escalfament del planeta “passa també pel consum de productes de proximitat ja que és més sostenible consumir un producte conreat a tres quilòmetres de casa que un que prové de l’altra punta del món i a sobre al mateix preu”. Aloy ha considerat que un “consum responsable” és a més, aquell que ofereix les màximes garanties de salut i confiança perquè se sap d’on ve i qui són els seus productors.

De la seva part, l’alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, ha comparat el bon oli amb la categoria“brut natura” dels caves i ha lamentat que determinats ciutadans preparin amb cura els vins pels àpats especials però en canvi, “no hagin descobert que és tant important el bon vi com el bon oli, el de qualitat Extra Verge, perquè sense un oli a l’alçada dels aliments el menjar pot quedar deslluït”.

Finalment, en nom dels productors, el president d’Agrolés, Jaume Fallada, ha proposat obrir “agrobotigues” en el futur per donar a conèixer el producte típic de les Garrigues i ha considerat que “si l’increment de les hectàrees de rec aconsegueix augmentar la producció no hauria de ser un problema la comercialització d’aquests excedents si s’arriba a mercats com el japonès”.

Fallada ha demanat treballar per traslladar la cultura de l’oli a les llars catalanes perquè els beneficis per la salut són de sobres compensats per la diferència de preu. Segons el president d’Agrolès, “només hi ha 40 euros de diferència l’any per família pel consum d’un oli de qualitat”.


L’acte ha comptat també amb la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Josep Lluís Balsells, qui ha insistit en la importància de promocionar l’Oliturisme.

Durant la presentació de l’11 Fira de l’Oli d’Oliva de Qualitat Extra Verge que s’ha fet aquest matí al Mercat de la Boqueria de la capital catalana, els restauradors han pogut apreciar amb un Tast d’Oli les diferències d’aroma i sabor entre un oli refinat, un d’oliva i un d’oliva Extra Verge. A aquestes característiques s’hi ha d’afegir els beneficis que comporta per la salut.

La Fira obrirà les portes aquest divendres a les Borges Blanques. Els organitzadors esperen superar els 60.000 visitants de l’anterior edició i la venda de litres d’oli, fixat al 2007 en 50.000 litres.